My Favourite Sun
Space Group Architects have completed the refurbishment of a 200sqm/2000sqft penthouse located between Shoreditch, Spitalfields Market and the City of London. The duplex apartment already benefits from a large roof terrace and fantastic views. It was our task to enhance exactly these and to completely remodel the otherwise run-down property. A dramatic new atrium plus a double height void enable a natural air and light flow throughout the entire day. By exposing the existing steel structure, the wooden joists and fair-faced brickwork hidden behind plasterboard walls, we have started recovering character. The space is then complimented by a riot of predominantly natural materials: Bark, reclaimed wood, raw stone, mild steel, leather, concrete and slightly textured, glowing moss-green resin panels come in the shape of monolithic zone or room defining volumes. The aim was to create a lively loft-type lower level that reflects the spirit of its neighbourhood whilst the upper level is supposed to be a retreat to relax, study and escape from the surrounding madness on the streets below. A new staircase connects the two levels in the form of a raw steel block that appears solid from the side and see-through when seen head on, thus orientating the outlook towards the terrace. Frameless glass balustrades also enable uninterrupted views of the city skyline. The new kitchen consists of a breakfast bar made of naturally grey weathered, untreated wood which is combined with a polished concrete preparation island. Above the island incandescent light bulbs dangle off an exposed copper service pipe which is offset against the black painted wooden joisted ceiling. A long stainless steel ‘slab’ contains all appliances including a variety of modern gadgets. The new bathrooms provide individual, spa-like experiences: There is a steam room, a large walk-in shower with a ‘rain-maker’ and a bath with a thrilling view of London. An exciting material palette consisting of polished concrete, mild steel, acrylic stone and heavily textured slate refine the perception of having entered a ‘druse’. The scheme also involved changes to the façade to enable natural ventilation, unobstructed views and privacy where required.

By continuing to browse this site, I agree Space Group Architects and the Houzz group may use cookies and similar technologies to improve their respective products and services, serve me relevant content and to personalise my experience. Learn more about the Space Group Architects's Privacy Policy and Houzz's Privacy Policy.